Luni, 2 Octombrie 2023, în cadrul unei întâlniri la Palatul Victoriei, reprezentanții Cultelor din România au luat parte la inaugurarea Comisiei de Dialog permanent dintre Stat și Culte, reprezentând un semn concret al dorinței de cooperare și a înțelegerii reciproce între aceste entități.

 

Comisia de dialog a luat ființă la inițiativa Secretariatului de Stat pentru culte care dorește o intensificare si concretizare a conlucrării cu autoritățile statului.

 

Episcopul Vicar Dr. Daniel Zikeli, care a reprezentat Biserica Evanghelică C.A. a subliniat importanța acestui demers: „Vă mulțumesc pentru această inițiativă de a crea o comisie, o platformă de dialog între culte și stat… acest dialog reprezintă un exercițiu de democrație autentică și de recunoaștere a cultelor ca fiind parteneri de dialog. Astăzi s-au discutat diferite teme care preocupă societatea în care trăim: probleme cu tineretul, problema drogurilor, problema nevoiașilor, a grijii față de mediul înconjurător și alte teme importante…

 

S-ar putea spune că această comisie marchează o nouă etapă în relația dintre stat și culte, oferind un spațiu de dialog și colaborare pe diverse teme sociale de importanță majoră, cum ar fi problemele a diferitor categorii de oameni, precum cei bătrâni, sau combaterea drogurilor sau conservarea patrimoniului sacru. Dar, la fel de vital, această colaborare reflectă o acceptare și respect reciproc, valorificând potențialul cultelor religioase în a modela un peisaj etic și moral solid, având un impact social și cultural semnificativ.

 

Biserica Evanghelică C.A. din România susține și se alătură acestui proiect deosebit de util și necesar și va contribui la îndeplinirea scopului acestei comisii“, a continuat E.S. Dr. Daniel Zikeli, evidențiind astfel solidaritatea și sprijinul față de această inițiativă.

 

Încheind cu o fotografie de grup, reprezentanții au subliniat nu doar solidaritatea, ci și un angajament comun pentru o comunicare și cooperare autentică și profundă, în speranța că acest dialog va culmina cu proiecte și acțiuni concrete, menite să aducă bunăstare și coeziune în societate.