În inima Bucureștiului, în Aula Academiei Române, a avut loc miercuri, 27 septembrie, un eveniment emoționant, care a adunat în jurul valorilor și jertfelor făcute în numele credinței, numeroși reprezentanți ai instituțiilor culturale și religioase ale României.
Această întâlnire specială, organizată de Academia Română împreună cu Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București, Muzeul Național al Literaturii Române și Romfilatelia, a fost intitulată „Credința noastră, viața noastră. In Memoriam Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici”.
S-au adus astfel în lumină sacrificiile și mărturia de credință ale episcopilor Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, care și-au dat viața în numele lui Hristos în vremurile dificile ale comunismului. Acești episcopi curajoși au fost beatificați de Papa Francisc în 2019, pe Câmpia Libertății.
Personalități marcante precum acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, Dr. Cristian Vasile, Cercetător Științific-Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, Prof. Univ. Ioan Stanomir, Universitatea din București, Mons. Aurel Percă, Arhiepiscop și Mitropolit de București-CER, P.S. Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București și alții au vorbit cu pasiune despre contribuțiile acestor episcopi. Cristina Popescu, de la Romfilatelia, a punctat colaborarea cu Episcopia Greco-Catolică și a prezentat un panou filatelic special, un tribut adus acestor martiri.
Motto-ul simpozionului, preluat din cuvintele predicii de la Liturghia de beatificare a celor Șapte Martiri greco-catolici, rostită de Papa Francisc, a evidențiat curajul și dragostea episcopilor pentru poporul lor, aceștia preferând să sufere decât să-și renege credința.: „Acești păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire: libertate și milostivire.”
Evenimentul a fost marcat și de prezența episcopului-vicar al Bisericii Evanghelice C. A. din Romania, E.S. Dr. Daniel Zikeli, subliniind unitatea și solidaritatea dintre confesiuni, într-o zi de comemorare profundă și semnificativă.